Získejte 7% slevu po registraci. Doprava nad 2 500 Kč ZDARMA. (neplatí pro trubky delší jak 1 m a PE trubky v návinu).

Víte, jak správně pečovat o vodovodní baterii?

Začínáme pečovat o vodovodní baterii

Vodovodní baterie jsou dnes součástí každé domácnosti. Správná péče o ně nejen prodlužuje jejich životnost, ale také zajišťuje, že budou vypadat esteticky a budou fungovat efektivně po celou dobu užívání.

V průběhu času se na bateriích mohou usazovat nečistoty, vodní kámen a jiné zbytky, které mohou ovlivnit nejen jejich vzhled, ale i funkčnost. Bez pravidelné údržby se mohou objevit problémy, jako jsou úniky vody, snížený průtok nebo úplné selhání baterie. Investice času a úsilí do pravidelného čištění a údržby může předejít těmto problémům a ušetřit vám náklady na opravy nebo výměnu.

V tomto článku se podíváme na různé aspekty péče o vodovodní baterie, včetně tipů na čištění, údržbu a prevenci problémů. A na závěr vám poradíme, na co se vůbec při výběru zaměřit.

Jaké druhy vodovodních baterií máme?

Vodovodní baterie jsou nezbytným vybavením každé kuchyně a koupelny. Existuje široká škála různých typů baterií, které se liší nejen designem, ale i funkcionalitou. Každý typ má své specifické výhody a je vhodný pro různé aplikace. Níže je uveden přehled nejběžnějších druhů vodovodních baterií.

  1. Nástěnné baterie

Nástěnné baterie jsou instalovány přímo na stěnu nad umyvadlem nebo dřezem. Tento typ baterie je často používán v koupelnách a kuchyních, kde je potřeba ušetřit místo na pracovní ploše. Nástěnné baterie jsou praktické a snadno se čistí, protože nezabírají místo na umyvadle.

  1. Stojánkové baterie

Stojánkové baterie jsou instalovány přímo na okraj umyvadla nebo dřezu. Tento typ baterie je velmi populární v moderních kuchyních a koupelnách díky své jednoduché instalaci a estetickému vzhledu. Stojánkové baterie jsou k dispozici v mnoha různých designech a velikostech, což umožňuje snadné přizpůsobení každému interiéru.

  1. Pákové baterie

Pákové baterie mají jedinou páku, kterou lze ovládat průtok i teplotu vody. Tento typ baterie je velmi oblíbený díky své jednoduchosti a snadnému ovládání. Pákové baterie umožňují rychlé nastavení teploty a průtoku jednou rukou, což je velmi praktické zejména v kuchyni.

  1. Kohoutkové baterie

Kohoutkové baterie mají dva samostatné kohoutky pro teplou a studenou vodu. Tento klasický typ baterie je stále populární, zejména v tradičních a retro interiérech. Kohoutkové baterie umožňují přesné nastavení teploty vody, ale mohou být méně praktické než moderní pákové baterie.

  1. Termostatické baterie

Termostatické baterie jsou vybaveny termostatem, který umožňuje přesné nastavení a udržování teploty vody. Tento typ baterie je velmi bezpečný a energeticky úsporný, protože zabraňuje náhlým změnám teploty vody. Termostatické baterie jsou ideální pro domácnosti s dětmi nebo staršími lidmi, kde je potřeba zajistit konstantní teplotu vody.

  1. Bezdotykové baterie

Bezdotykové baterie jsou vybaveny senzory, které spouštějí průtok vody při přiblížení rukou. Tento typ baterie je velmi hygienický, protože není potřeba dotýkat se baterie rukama. Bezdotykové baterie jsou často používány ve veřejných toaletách, ale stávají se stále populárnějšími i v domácnostech, zejména v kuchyních.

  1. Vytahovací baterie

Vytahovací baterie mají flexibilní hadici, kterou lze vytáhnout z těla baterie. Tento typ baterie je velmi praktický pro mytí velkých nádobí nebo oplachování ovoce a zeleniny. Vytahovací baterie jsou často používány v kuchyních, kde je potřeba větší flexibilita při práci s vodou.

  1. Třídílné baterie

Třídílné baterie mají samostatné ovládací prvky pro teplou a studenou vodu a samostatný výtok. Tento typ baterie je často používán v luxusních koupelnách a kuchyních díky svému elegantnímu designu a možnosti přesného nastavení teploty a průtoku vody.

  1. Vodopádové baterie

Vodopádové baterie mají široký výtok, který vytváří efekt vodopádu. Tento typ baterie je velmi estetický a často používán v moderních koupelnách, kde slouží nejen k praktickému účelu, ale i jako designový prvek.

Každý typ vodovodní baterie má své specifické výhody a je vhodný pro různé aplikace. Při výběru baterie je důležité zvážit nejen design a estetiku, ale také funkčnost a praktické využití v konkrétním prostoru.

U nás si vyberte jak vhodnou vodovodní baterii, tak veškeré příslušenství.

baterie-novaservis

Začínáme pečovat o baterii

Pravidelné čištění je základem správné péče o vodovodní baterie. Pokud se zanedbává, může dojít k usazování vodního kamene, špíny a nečistot, které mohou ovlivnit funkčnost a vzhled baterie.

K čištění je vhodné používat jemné čisticí prostředky, které nepoškodí povrch baterie. Agresivní chemikálie mohou způsobit nenávratné škody, a proto je lepší sáhnout po šetrnějších alternativách, jako je směs vody a octa.

Kromě toho je důležité používat měkké hadříky a kartáče, které nepoškrábou povrch. Vodní kámen lze efektivně odstranit pomocí octa, kdy stačí namočit hadřík do octa, přiložit ho na postižené místo a nechat působit několik minut.

Těsnění a kartuše jsou klíčové komponenty, které zajišťují správné fungování vodovodní baterie. Pravidelná kontrola a údržba těchto částí může předejít únikům vody a dalším problémům. Těsnění by měla být pravidelně kontrolována a v případě opotřebení vyměňována. Výměna těsnění je obvykle jednoduchý úkon, který zvládnete sami. Kartuše mohou být zaneseny nečistotami a je třeba je pravidelně čistit. Vyjmutí kartuše a její očištění pod tekoucí vodou je základní údržbový krok, který může výrazně prodloužit životnost baterie.

Vodní kámen je častým problémem, zejména v oblastech s tvrdou vodou. Usazování vodního kamene může ovlivnit průtok vody a estetický vzhled baterie. Prevence vodního kamene zahrnuje používání změkčovače vody, který snižuje tvrdost vody a tím i množství vodního kamene. Pravidelné čištění baterií octem nebo speciálními čisticími prostředky může také pomoci zabránit usazování vodního kamene. Pokud se vodní kámen již usadil, je možné ho odstranit pomocí octa nebo speciálních čisticích prostředků. A pro ty z vás, kteří potřebují více inspirace tu máme článek, který se tématice vodního kamene zabývá.

vodni-kamen-hlavni

Povrch baterií je náchylný na poškrábání a opotřebení. Správná péče o povrch baterie zajistí, že bude vypadat jako nová po dlouhou dobu. Na trhu existují speciální ochranné prostředky, které vytvářejí na povrchu baterie ochrannou vrstvu proti vodnímu kameni a nečistotám. Při čištění je důležité vyhnout se používání abrazivních materiálů, které by mohly poškrábat povrch. Místo toho použijte jemné hadříky a čisticí prostředky určené speciálně pro vodovodní baterie.

Některé části vodovodní baterie mohou vyžadovat pravidelnou výměnu. Patří sem například těsnění, kartuše nebo perlátory. Perlátory, které jsou často zaneseny nečistotami, by měly být pravidelně čištěny nebo vyměňovány. Těsnění a kartuše by měly být pravidelně kontrolovány a vyměňovány v případě opotřebení. Pravidelná kontrola těchto dílů může předejít mnoha problémům a zajistit dlouhou životnost vodovodní baterie.

Různé typy vodovodních baterií mohou vyžadovat odlišnou péči. Například nástěnné baterie, stojánkové baterie nebo baterie s termostatem mají své specifické potřeby. Při čištění nástěnných baterií je důležité zaměřit se i na čištění stěny kolem baterie, kde se mohou usazovat nečistoty a vodní kámen. U stojánkových baterií věnujte pozornost oblasti kolem základny, kde se mohou hromadit nečistoty. Baterie s termostatem vyžadují pravidelnou kontrolu a čištění termostatických hlavic, aby nedocházelo k poruchám regulace teploty vody.

Správná péče o vodovodní baterie zahrnuje pravidelné čištění, údržbu těsnění a kartuší, prevenci vodního kamene, ošetření povrchu a kontrolu a výměnu dílů. Dodržováním těchto kroků zajistíte dlouhou životnost a bezproblémové fungování vašich vodovodních baterií. Nezapomínejte na pravidelnost a pečlivost při údržbě, abyste předešli případným problémům a zachovali baterie v perfektním stavu.

Na co se při výběru vodovodní baterie zaměřit?

Výběr správné vodovodní baterie je klíčovým rozhodnutím při zařizování kuchyně nebo koupelny. Správně vybraná baterie může zvýšit funkčnost a estetiku vašeho prostoru, zatímco špatný výběr může vést k nepohodlí a častým opravám. Níže jsou uvedeny hlavní faktory, na které byste se měli zaměřit při výběru vodovodní baterie.

vodovodni-baterie

  1. Typ a umístění baterie

Prvním krokem při výběru vodovodní baterie je rozhodnout se, jaký typ baterie potřebujete. Zvažte, zda chcete nástěnnou baterii, která se instaluje na stěnu, nebo stojánkovou baterii, která se instaluje na okraj umyvadla nebo dřezu. Nástěnné baterie jsou ideální pro menší prostory a snadno se čistí, zatímco stojánkové baterie nabízejí větší výběr designů a mohou být jednodušší na instalaci.

  1. Materiál a povrchová úprava

Materiál a povrchová úprava vodovodní baterie mají velký vliv na její vzhled a životnost. Nejčastějšími materiály jsou chrom, nerezová ocel, mosaz a bronz. Chromové baterie jsou oblíbené pro svůj lesklý vzhled a odolnost proti korozi. Nerezová ocel je velmi odolná a snadno se udržuje. Mosaz a bronz mohou dodat prostoru luxusní a tradiční vzhled. Zvažte také povrchovou úpravu, která může být matná, lesklá nebo saténová, a vyberte tu, která nejlépe ladí s ostatními prvky ve vašem interiéru.

  1. Funkčnost a ovládání

Dalším důležitým faktorem je funkčnost a ovládání baterie. Pákové baterie umožňují snadné a rychlé nastavení teploty a průtoku vody jednou rukou, což je velmi praktické v kuchyni. Kohoutkové baterie, které mají oddělené ovládání pro teplou a studenou vodu, mohou být stylové, ale nemusí být tak pohodlné na použití. Bezdotykové baterie jsou velmi hygienické a úsporné, protože voda teče pouze tehdy, když je potřeba. Zvažte také, zda potřebujete baterii s vytahovací sprchou pro větší flexibilitu při mytí nádobí nebo oplachování potravin.

  1. Kvalita a značka

Kvalita vodovodní baterie je zásadním faktorem, který ovlivňuje její životnost a spolehlivost. Investujte do baterie od renomovaných výrobců, kteří nabízejí záruku a kvalitní servis. Kvalitní baterie bývají vyrobeny z odolných materiálů a mají lepší konstrukci, což snižuje riziko úniků vody a opotřebení. Značky jako Grohe, Hansgrohe, Kludi nebo Ideal Standard jsou známé svou spolehlivostí a kvalitou.

  1. Energetická úspornost

Energetická úspornost je důležitým aspektem, zejména v dnešní době, kdy je kladen důraz na ekologii a úsporu energie. Hledejte baterie s nízkým průtokem vody, které pomáhají šetřit vodu a energii potřebnou k jejímu ohřevu. Termostatické baterie mohou také přispět k úspoře energie tím, že udržují konstantní teplotu vody a zabraňují plýtvání teplou vodou.

  1. Design a styl

Design a styl baterie by měly ladit s celkovým vzhledem vaší kuchyně nebo koupelny. Moderní baterie s čistými liniemi a minimalistickým designem se hodí do současných interiérů, zatímco baterie s retro nebo vintage vzhledem mohou být ideální pro tradiční nebo rustikální prostory. Ujistěte se, že vybraná baterie nejen dobře vypadá, ale také harmonizuje s ostatními prvky, jako jsou umyvadlo, dřez, obklady a nábytek.

  1. Instalace a údržba

Před výběrem vodovodní baterie zvažte, jak náročná bude její instalace a údržba. Některé baterie mohou vyžadovat profesionální instalaci, zatímco jiné mohou být snadno nainstalovány sami. Zvolte baterii, která je snadno přístupná pro údržbu a čištění. Baterie s hladkými povrchy a minimálním počtem spár jsou snadnější na údržbu a čištění.

  1. Cena

Cena vodovodní baterie je samozřejmě důležitým faktorem při rozhodování. Stanovte si rozpočet a hledejte baterii, která nabízí nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou. Pamatujte, že levnější baterie mohou mít kratší životnost a vyžadovat častější opravy nebo výměny, zatímco investice do kvalitní baterie se vám může dlouhodobě vyplatit.

Výběr správné vodovodní baterie vyžaduje pečlivé zvážení několika faktorů, včetně typu a umístění, materiálu a povrchové úpravy, funkčnosti, kvality a značky, energetické úspornosti, designu a stylu, instalace a údržby, a ceny. Při správném výběru budete mít baterii, která bude nejen dobře vypadat, ale také spolehlivě fungovat po mnoho let.